Harmonicadoeken

Met een harmonicadoek, ook wel een wavesail genoemd, creëer je op een heel makkelijke manier schaduw in je tuin of op je veranda. Een harmonicadoek is een zogenoemd schaduwdoek dat je bevestigt in een, meestal houten, constructie die een pergola wordt genoemd. Het doek hangt als een soort van dak boven je hoofd en je kunt hem heel makkelijk open en dicht schuiven, naar gelang je meer of minder zon wilt hebben. Het is als een soort van gordijn, maar dan boven je hoofd. Bij schaduwdoek-verkoper.nl vind je een zeer uitgebreid assortiment aan schaduwdoeken harmonica in diverse kleuren en in verschillende maten. Zo vind je altijd de harmonicadoek die past bij je situatie.

Waarom een schaduwdoek harmonica en niet gewoon een afdak?

Een harmonicadoek heeft een aantal voordelen ten opzichte van een “normaal” afdak van bijvoorbeeld hout of kunststof. Daarnaast zijn er ook enkele duidelijke nadelen. De belangrijkste voordelen zijn de prijs en de flexibiliteit. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat een simpele constructie van wat houten balken, in combinatie met een doek die je zelf kunt spannen, een heel stuk goedkoper is dan een houten afdak. Een beetje afdak koop je vanaf 1000 euro. Een pergola kost meestal zo`n 200 euro en het schaduwdoek ongeveer 300 tot 600 euro. Afhankelijk van de grootte en de kwaliteit. Het probleem van een houten afdak is dat deze altijd gesloten is en je er dus alleen maar in de schaduw kunt zitten. Bij een schaduwdoek harmonica kun je zelf kiezen of je hem open of dicht doet. Gaat het echter regenen dan is een schaduwdoek natuurlijk minder prettig. De meeste varianten zijn waterdoorlatend, dus je kunt er niet droog onder zitten. Een harmonicadoek is echter voor de zon en niet voor de regen. Een tweede belangrijke voordeel is dat je een pergola met schaduwdoek harmonica weer makkelijk kunt demonteren. Bijvoorbeeld als je hem ergens anders wilt bevestigen of als je gaat verhuizen.

Kenmerken van een harmonicadoek

Naast een harmonicadoek zijn er nog veel meer schaduwdoeken die je kunt bestellen. Bijvoorbeeld een standaard vierkanten of driehoekige schaduwdoek. Deze zijn bovendien ook nog eens veel goedkoper dan een harmonicadoek en makkelijker te bevestigen. Meestal hebben ze aan iedere punt een ring, waarmee je ze simpel kunt bevestigen. Een harmonicadoek is vooral ideaal als je op zoek bent naar een meer permanente constructie, waarmee je makkelijk kunt wisselen tussen zon en schaduw. Een schaduwdoek harmonica is zo gemaakt dat hij makkelijk opgevouwen en uitgevouwen kan worden. Bovendien geeft een harmonicadoek veel sfeer in de tuin en creëer je een soort van extra kamer in je tuin. Ben je echter iemand met een krap budget tot je beschikking, dan is het aan te raden om toch te kiezen voor een standaard schaduwdoek.

Waar moet je op letten bij het kopen van een harmonicadoek?

Een harmonicadoek is niets waard zonder een bijpassende pergola waaraan je de doek kunt bevestigen. Gelukkig staan de afmetingen vaak duidelijk aangegeven, zodat het niet heel moeilijk is om een goede set te vinden. Daarnaast moet de constructie ook goed in je tuin passen. Veel mensen plaatsen een harmonicadoek boven hun veranda. Om alles goed te laten passen, moet je soms best wel even rekenen. Harmonicadoeken en pergola`s hebben namelijk standaard afmetingen en kunnen eigenlijk niet worden ingekort. Het beste doe je dus alles tegelijk en koop je meteen ook een veranda, een pergola en een schaduwdoek harmonica. Je weet dan zeker dat alles mooi op elkaar aansluit. Een tweede belangrijk aandachtspunt is de kwaliteit van de harmonicadoek. Je moet kiezen tussen waterdoorlatend of waterafstotend. De meeste harmonicadoeken zijn waterdoorlatend. Dit is vooral een veel goedkopere optie. Wil je echter ook in de regen onder je afdak kunnen zitten, dan is waterafstotend zonder meer het beste.

De pergola

Pergola is eigenlijk een mooie naam voor een aantal houten balken. In combinatie met een harmonicadoek bestaat hij standaard uit twee of vier houten palen die op de grond staan en die worden verbonden met dwarsbalken. Of je er twee of vier neemt, is afhankelijk van de vraag of je de constructie tegen de muur aan wilt monteren. In dat geval heb je er maar twee nodig. Aan de binnenkanten van de vier dwarsbalken bevestig je vervolgens de montageset die je vrijwel standaard meegeleverd krijgt bij het kopen van een harmonicadoek. Het idee is dat je zowel de pergola als de harmonicadoek zelf kunt bevestigen. Natuurlijk kun je het ook uitbesteden. Er zijn diverse bedrijven die een pergola en schaduwdoek harmonica voor je kunnen installeren terwijl je de materialen toch voordelig online bij ons kunt bestellen.

Harmonicadoek schoonmaken

Een belangrijk aandachtspunt bij het kopen van een schaduwdoek harmonica dat vaak wordt vergeten, is om te checken of deze makkelijk kan worden schoongemaakt. Dit hoeft natuurlijk niet iedere week, maar wel minimaal ieder seizoen. Zelfs al vouw je de harmonicadoek bij iedere regenbui netje op, dan nog zal hij na verloop van tijd vies worden. Daarnaast is regelmatig onderhoud noodzakelijk om te snelle slijtage aan de doek te voorkomen. Het beste spoel je de schaduwdoek harmonica om de paar weken af met de tuinslang. Daarnaast kun je een standaard schoonmaakmiddel gebruiken. Stop de doek in ieder geval niet zonder meer in de wasmachine of de droger. Daar kan hij meestal niet goed of zelfs helemaal niet tegen. Lees altijd de handleiding bij je schaduwdoek harmonica voor de eerste schoonmaakbeurt.

Vragen en advies

Daar waar een luifel soms statisch oogt, komt een harmonicadoek fris en modern voor de dag. Wij streven ernaar om jou van de juiste productinformatie te voorzien en proberen om je zo optimaal te helpen bij het maken van de juiste keuze. Een harmonicadoek bestel je zonder problemen op schaduwdoek-verkoper.nl. Bestel je de doek voor tien uur `s avonds, dan krijg je hem de volgende dag al in huis. Bij alle schaduwdoeken vanaf 50 euro zijn de bezorgkosten gratis. Voldoet de harmonicadoek toch niet aan je wensen, dan kun je hem bovendien nog dertig dagen retour sturen en krijg je jouw geld gewoon weer terug. Wil je nog meer weten over het kopen van een harmonicadoek? Bel ons dan op ons telefoonnummer 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links